A várkastély udvarán 600 fős nézőtér várja a következő szezontól a nyári színház híveit. A kép jobb szélén dr. Virág Zsolt

Hétfőn a sajtó képviselőit kalauzolták végig a reneszánsz látogatóközponttá átalakult vár termein a több mint félmilliárdos projekt körül bábáskodók. Elsőként dr. Virág Zsolt, a projekt szakmai irányítója foglalta össze az átalakulás lényegét, amelynek során a leromlott állagú műemlékből a 21. századi turizmust kiszolgálni képes komplex létesítmény vált. Élményszerű életmódtörténeti kiállítás létrehozása volt a cél, amihez felhasználták az elmúlt években zajlott falkutatások, régészeti feltárások és levéltári kutatások legfrissebb eredményeit. A helyreállított, új funkcióval megtöltött termek között található reneszánsz játszóház a gyerekeknek, barokk és reneszánsz bútormásolatokkal berendezett terem, tapintható tárlat, időszakos kiállítótér, ajándékbolt és kávézó is.

Szijártó József, a település polgármestere mérföldkőnek nevezte a fejlesztést Egervár életében, egy évtizedes álom kelt életre az ódon falak között. Szólt a vállalkozás horderejéről, ami nagy terhet rótt az ezret alig meghaladó lélekszámú település vállára. A fejlesztés önrésze megközelítette a 110 millió forintot, ám szerencsére ennek nagy részét, több mint 63 millió forintot a minisztérium önerő alapja biztosította. A márciusi tél miatt elhúzódó építkezés bizonyos feladatokat jövő tavaszra ütemezett át. Ekkor kerül födél a 600 fős nézőtér és a színpad fölé, ahol a következő szezontól folytatódhatnak a nyári szabadtéri színházi esték. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke ugyancsak örömét fejezte ki, hogy a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében rendelkezésre álló uniós forrásoknak köszönhetően megújulhatott a megye egyik legjelentősebb építészeti emléke.

Az egykori pincében tárlat nyílt, középen dr. Kostyál László, mellette Buday Mihály (b) és Farkas Ferenc (Fotó: Katona Tibor)

A látogatóközpont a turizmus mellett élénkítő hatással bír majd Zala kulturális életére is - hangoztatta. A sajtó képviselőinek bemutatták az okostelefonokra telepített elektronikus tárlatvezető eszközöket is, amelyekből 150 darab áll a látogatók rendelkezésére. Az egyszerűen kezelhető készülékek a magyar mellett angol, német és szlovén nyelven is kalauzolják a látogatókat, s a nyelvek körét tovább tervezik bővíteni. Összesen 21 állomás található az egy órás programban, a közérthetően megfogalmazott ismertetők a reneszánsz konyha fortélyai mellett például a személyzet, a cselédség életmódjáról is sok érdekességet elárulnak. Az egyik teremben a reneszánsz kor várait mutatják be, Nagybiccse, Brunóc, Csíkszereda stb. vára maketten is látható.

Egervár történetét érintőképernyős idővonalon követhetjük nyomon az 1200-as évektől napjainkig. Ujjunkat a kívánt évszámhoz érintve a képernyőn megelevenednek a korabeli tudnivalók. A vár egykori pincéjében ma időszaki kiállítóterem fogadja a betérőt. A boltívek alatt békeidőben bort és terményeket tároltak, háború jöttével pedig a lőréseken keresztül szakállas puskákkal tartották távol az ellent. Buday Mihály festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész alkotásaiból nyitott meg itt kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész. A látogatóközpont ünnepélyes avatását szeptember elejére tervezik, ám két hét múlva már fogadják az érdeklődőket.

Magyar Hajnalka

forrás: zaol