Egervár – Sötétben is tapogatózhatott az, aki pénteken ellátogatott a felújított várkastélyba. Az úgynevezett tapintóládába nyúlva ugyanis bárki megpróbálhatta kitalálni, mit rejtőzik odabent.

Az se baj, ha nem sikerül rájönni, mi lapul odabent, mert a láda teteje felemelhető. Ez csak egyik játékos eleme a kapuit pénteken megnyitott reneszánsz látogatóközpontnak, amit 638 millió forint felhasználásával alakítottak ki. Ebből az összegből jutott a várkastély felújítására is. A fűtést például a föld hőjének hasznosításával, hőszivattyúval oldották meg, ami a korábbi energiaszámlát a töredékére apasztotta. Egyben megteremtve az egészéves és gazdaságos működtetés egyik feltételét.

Ez azonban a kevésbé látványos eleme a beruházásnak, amelyhez hasonló fél évszázada nem volt itt, mert utoljára a '60-as évek elején esett át az épület komolyabb renováláson.– Azt követően vált a fiatalok kedvelt szórakozóhelyévé a kastély, állandóan idejártunk játszani, vagy épp a hétvégi bálokba – idézte fel az egervári Kálmán István, aki felesége társaságában az elsők között járta végig a kiállítási termeket. – Aztán az évek alatt szép lassan leromlott az állapota, már ráfért a renoválás, és most megint nagyon szép lett – mondta.

Az egyik termet például a négy sarokbástyás várkastélyoknak szentelték. Látható itt maketten Nagybiccse, Sopronkeresztúr, Radnót, Csíkszereda és Brunóc vára. És bőséges információkat találunk a Kárpát-medence negyven hasonló várkastélyáról. Találunk emellett a barokk és a reneszánsz bútormásolatokkal berendezett termeket, valamint kiállítóteret, ahol Buday Mihály festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész alkotásait nézhetjük meg.

Ma a vendégek szórakoztatásához, a századokkal ezelőtti kor megidézésével jótékonyan hozzájárult a Turay Ida Színház nyolc művésze. Korabeli, reneszánsz ruhákba bújva sétáltak a termekben, s daloltak halk gitárszó kíséretével. Aki kíváncsi rájuk, az ma is találkozhat velük, sőt, ígérik, gyakori vendégek lesznek a várkastélyban.

- Jövőre rendszeresen fellépünk itt, nyári színházi fesztivált tervezünk – árulta el Darvasi Zoltán a társulat művészeti munkatársa. – Ismert színészek, többek között Pásztor Erzsi, Mikó István, Keresztes Ildikó lép majd színpadra. Például színre kerül A holló árnyékában, amely Mátyás király korában játszódik Hűvösvölgyi Ildikó, Vásári Mónika, Bencze Ilona, Benkő Péter, Kurkó József szereplésével. Könnyed, szórakoztató darabokat is bemutatunk, zenés darabokkal, vígjátékokkal, operettel is készülünk, mert szórakoztatni akarjuk a közönséget, mosolyt csalni az arcokra. Nyolc-tizenkét előadást bemutatását tervezzük – magyarázta Darvasi Zoltán.

Arany Gábor